Olasz nyelvvizsga menete

Olasz nyelvvizsga menete

Az olasz nyelvvizsga kezdete előtt 15-20 perccel érdemes megjelenned a helyszínen. A vizsgarészek megoldása kötött sorrendben történik, a hallás utáni szövegértés lesz az első feladatod. Tekintettel arra, hogy ez alatt a vizsgarész alatt a magnó leállítására nincsen mód, és biztosítanunk kell a nyugalmat a vizsgázóknak, ha késve érkezel, nem tudsz bekapcsolódni, csak a részvizsga után.

Az írásbeli vizsga hosszúsága szintenként változik, így a vizsga egy tizenöt perces szünettel 13.00-14.30 óráig is eltarthat. A vizsgán semmilyen segédeszközt (szótárat stb.) nem használhatsz. Az írásbeli vizsga után következik a szóbeli vizsgarész, ahol nem szabjuk meg, milyen sorrendben következnek a vizsgázók. Vizsgázhatsz elsőként is, vagy a többiekkel megállapodva a sorrendben, mindenki akkor, amikor szeretne. A szóbeli vizsgák általában 17.00 óráig lezajlanak.

A CILS vizsgát egy időben Ammantól Voronyezsig számos vizsgaközpontban írják. A vizsga után az összes anyag Sienába jut el, ahol kijavítják. A szóbeli vizsgát mindenhol diktafonnal rögzítik, így téve lehetővé, hogy azok javítása is Sienában történhessen. Ennek következtében viszont a javítás sok időt vesz igénybe (hiszen az augusztusi és a decemberi szabadságok is pont erre az időszakra esnek). 

Ha egy bizonyos határidőre szükséged van a vizsgabizonyítványodra, számolj azzal, hogy a júniusi vizsga eredményét szeptemberben, a decemberiét márciusban tudjuk meg. Ettől az időszaktól kezdődően a Studio Italia igazolást tud kiállítani a sikeres vizsgádról, de maga a bizonyítvány csak 3-4 héttel később érkezik meg hozzád.

A vizsga részei:

  CILS 1 CILS 2 CILS 3 CILS 4
Beszédértés 30 perc 30 perc 40 perc 50 perc
Írott szöveg értése 50 perc 50 perc 70 perc 75 perc
Nyelvhasználat 60 perc 60 perc 75 perc 80 perc
Íráskészség 70 perc 70 perc 90 perc 90 perc
Beszédkészség (monológ és dialóg) 10 perc 10 perc 15 perc 15 perc

A vizsgán maximum 100 pontot tudsz elérni (feladatonként 20-20 pontot). A sikeres vizsgához a vizsga részeit alkotó feladatok mindegyikét legalább 55 %-ra (11 pont) kell teljesítened. 

Ha elkészült a bizonyítványod, átveheted:
  • személyesen:
A nyelvvizsga-bizonyítványodat az értesítést követően Titkárságunkon veheted át érvényes személyigazolvány vagy útlevél felmutatásával.
  • meghatalmazott útján:
Lehetőséged van meghatalmazni valakit, hogy helyetted átvegye a bizonyítványodat. Ehhez két tanú aláírásával hitelesített, szabályos, írásos meghatalmazást kell kitöltened. Ezzel a meghatalmazott személy a meghatalmazás leadásával és saját személyi igazolványa felmutatásával eljárhat helyetted, azaz személyesen átveheti a bizonyítványodat.