Külföldi nyelvtanulás útibeszámolók

Külföldi nyelvtanulás útibeszámolók

“Nekem az olasz lett az elsőszámú hobbim.”
Magdi

 

Egy nyelvtanfolyam külföldön nem csak rendkívül nagy előrelépést jelent a nyelvtanulásban, de egyben óriási kaland is. A külföldi utakon a tanulóknak lehetőségük van rengeteg új barátot szerezni, valamint mélyebben megismerni osztálytársaik kultúráját. 

Hidd el, aki részt vesz egy külföldi nyelvtanfolyamon, sokkal talpraesettebben tér majd haza, mint ahogy útnak indult. 

Számunkra minden volt hallgatónk visszajelzése rendkívül fontos, ezért összegyűjtöttük a legkedvesebb leveleket, így is bátorítva minden jövendőbeli diákunkat a jelentkezésre. Hiszen a nyelvtanulás külföldön egy életre szóló élmény!

 

Pisa 2021

Kedves Judit!
Köszönöm szépen az érdeklődést. 
Minden a legnagyobb rendben van. A tanfolyamot nagyon élvezem, a szállás remek és a szállásadó hölgy Anna Maria nagyon, nagyon kedves.
Az egyetlen problémám, hogy pénteken vége az utazásnak.:)
A szervezést még egyszer köszönöm.
Üdvözlettel:
Zsófia

 

"Olaszország egy kimeríthetelen kulturális kincsesbánya. Mivel tanár vagyok, a nyári szabadságom alatt rendszeresen beiratkozok olaszországi nyelvtanfolyamra, mert így töltöm a leghasznosabban az időmet: nemcsak a nyelvtudásom élesítem, hanem értékes programokban is részt veszek és mindig érdekes emberekkel ismerkedem meg." 
Márta 

 

"A középiskolai évek alatt jártam először Olaszországban, a Trieszti nyári egyetemen, majd Firenzében. nemcsak világot látok és tanulok, hanem életre szóló barátságok is kötődnek. "
Fanni, Dorka, Péter

 

Pisa 2019

Kedves Krisztina!

Nagyon köszönök mindent, végig azt éreztem, hogy bármi apró kérdésre, aggodalomra megnyugtató választ kaptunk Öntől. Profi szervezés, korrekt tájékoztatás mindenben. 

Minden jót kívánok a nyárra, remélem pihenésre is jut ideje, szeretettel:

Ágnes

Trieszt 2019 

Rendben hazaértünk Triesztből. A kurzus nagyon hasznos és érdekes volt; a város pedig nagyon szép. Köszönöm a segítségét! További kellemes nyarat kívánok!

Firenze 2019

Köszönöm szépen a szervezést, szuper élmény volt, a firenzei tanárok rászolgáltak az ajánlásra, zseniálisak voltak; nagyon jól éreztem magam. :)

Virág

Viareggio 2018

Kedves Judit,

az elmúlt két hétben Viareggio-ban, az általatok szervezett utazáson vettem részt a nyelvi kurzuson (sajnos már vége) és az ilyenkor szokásos bemutatkozáskor derült fény arra, hogy van még olyan ember (rajtunk, magyarokon kívül), aki olyan tökéletesnek látja a mi kis Budapestünket, hogy szívesen élne ott. Te vagy annak a leginkább tudója, hogy én mennyire nem vagyok híve az anyanyelvi tanárnak -alacsonyabb szinteken -, de ez a véleményem most teljesen megváltozott.

Egyszóval Antonio - hozzám képest - fiatal kora ellenére rettentően tapasztalt, ez valószínű abból adódik, hogy hetente/kéthetente új társasággal kell dolgoznia, akik a legkülönbözőbb szinteken vannak ebből a nyelvből, én ugyebár a kezdőn. Mégis, mindenkinél meg tudta találni, hogy melyek azok a szavak, amelyekkel lehet feléjük fordulni, amit megértenek (és ettől borzasztóan felvillanyozódnak, mint például én tettem), természetesen, ha anyanyelviekkel beszélt, egy szót sem értettem, de amikor hozzám, akkor mindent. Ezenkívül, és talán ez volt számomra a leglenyűgözőbb és sosem hittem volna, olaszul meg tudott magyarázni nyelvtani részeket úgy, hogy azt fel is fogtuk. A szavak meghatározásról és körülírásáról már nem is beszélek, az szinte sosem fordult elő, hogy akár angolul, akár más nyelven mondta volna meg a jelentést. Minden órára lelkiismeretesen felkészül, alapos, a befektetett munkában hívő, de ugyanakkor lendületes, fiatalos személyiségnek ismertem meg.

Köszönöm, hogy nemcsak egy "nyelvi kurzus" vagytok, de lehet Hozzátok "emberként, diákként" is fordulni, bár ezt Te mindig is hangsúlyoztad nekem.

Üdvözlettel, Ági

Pisa

Életem egyik legnagyobb élménye volt, amikor 4 éve a Studio Italiával Pisaban tanulhattam 3 hetet. Az első két nap, amikor még nem kezdődött el a nyelviskola, kicsit nehezebb volt. Senkit sem ismertem, de hamar feltaláltam magam és felfedeztem, hogy mi hol van a városban.

Az iskola modern és felszerelt volt, a tanárok készségesen segítettek mindenben, a tanulástól kezdve a különböző programok szervezéséig. A nyelviskola után a csoporttársaimmal mindig szerveztünk programokat, ami nagyon jól összehozta a társaságot már pár nap után. Volt, amikor a Marina di Pisara mentünk le fürdeni a tengerbe, de volt olyan is, amikor csak este találkoztunk és csavarogtunk a városban. 

Egy nagyon aranyos olasz néninél laktam, aki mindent megtett, hogy jól érezzem magam, amíg ott vagyok. Rengeteget főzött, és minden este kíváncsian várta, hogy meséljek neki, hogy mit tanultam aznap.

Az iskola öt perc sétára volt a szállásomtól, így a hosszabb szünetekben mindig átjött pár barátom meginni egy kávét. Rengeteg embert ismertem meg, a csoportomban volt német, spanyol, angol, kínai, francia és dán nemzetiségű diák, akikkel még a mai napig tartom a kapcsolatot.

Még mielőtt elkezdődött volna a rendes tanulás, mindenkinek kellett írnia egy tesztet, hogy felmérjék, hogy ki milyen szinten van. Az utolsó héten szintén volt egy kötelező tesztírás, ami után mindenki kapott egy valós képet, hogy milyen szinten van a nyelvtudása, mi az amiben fejlődött és mi az, amit még gyakorolnia kell. Nekem ez olyan nagy magabiztosságot adott, hogy láttam, hogy három hét alatt is mennyit lehet fejlődni, hogy eldöntöttem, hogy valahogy kamatoztatni szeretném a tudásom. Tavaly, amikor az érettségire jelentkeztem, eldöntöttem, hogy megpróbálom olasz nyelvből az emelt szintű érettségit, és a végén a szóbelimet és az írásbelimet együtt ötösre értékelték.
Az érettségi után, miután már tudtam, hogy Dániában fogok egyetemre járni, gondolkoztam, hogy újra el szeretnék menni egy olasz nyelvtanfolyamra a nyelviskolával, de sajnos kifutottam az időből. Az élet úgy hozta, hogy az olasztudásom miatt kaptam felvételt itt Dániában a Trendhimhez, ami nagy öröm számomra, hiszen bármikor használhatom a nyelvet újra.
Aki teheti, használja ki a lehetőséget, hogy külföldön tanuljon, hiszen egy életre szóló élmény.

Radányi Lili